Leonoor van Gompel

Ambulant begeleider – Ervaringsleer met dieren
Leonoor van Gompel

Leonoor van Gompel

Ambulant begeleider – Ervaringsleer met dieren

Zo schattig met die lange oren… Hij houdt van veel gezelschap, maar als ‘ie van alles ruikt is zijn focus even weg. Maar genoeg over Bobbie. We gaan het nu hebben over zijn baasje Leonoor!

Net zoals Bobbie is Leonoor het liefst buiten. Leonoor werkte eerst op een dagbehandelingsgroep, met dezelfde doelgroep maar dan binnen. Zij vond dat dat anders kon. Niet alles binnen vier muren, maar lekker in de natuur! Ze begon op zichzelf met Op Pad Begeleiding en kwam zo terecht bij Astara.

Als ambulant begeleider geeft ze 1 op 1 begeleiding en gaat ze met cliënten buiten op pad om ervaringsleer met dieren op te doen. Zij werkt daarvoor samen met verschillende boeren in de buurt. De kinderen werken met lammetjes in de stal of met schapen in de wei. Het werken met dieren is heel bijzonder.

‘Dieren geven onvoorwaardelijke liefde en dat werkt heel goed, vooral bij kinderen die het lastig vinden om met mensen in contact te komen. Bobbie is daarbij een goede drijfveer. Daarnaast zijn dieren afhankelijk van jou, dus de kinderen leren om verantwoordelijkheden te nemen. De natuur heeft een rustgevende werking op mensen en dat geeft ruimte om nieuwe dingen te leren.

Er zijn kinderen die zoveel ‘nee’ hebben gekregen en daardoor al hun zelfvertrouwen kwijt zijn. Met het normale systeem kunnen ze weinig en worden ze bestempeld als ‘afgeschreven of ‘onbehandelbaar’. Binnen vliegen ze letterlijk tegen de muur omhoog, maar met onze aanpak kan echt nog heel veel. Door positieve ervaringen op te doen krijgen de kinderen het gevoel dat ze iets kunnen bijdragen. Ik wil zoveel mogelijk kinderen die nu de hoop zijn verloren via de natuur helpen groeien, waardoor ze weer hoop krijgen voor een goede toekomst.’