Natuur & dieren

Bij Stichting Astara kunnen kinderen ervaringsleer met dieren opdoen; een uniek aspect in onze werkwijze. Op diverse boerderijlocaties in het heuvelland is er volop ruimte voor natuurbeleving. Daarnaast werken we samen met een schaapherder, een paardencoach en een varkensboer.

Kinderen met problemen lopen het risico om buiten de boot te vallen. Ze kunnen dan soms niet meer voldoen aan de eisen van de samenleving. Vaak vallen ze ook uit op school. Het kind krijgt dan praktisch te horen dat er voor hem of haar geen plek is in de samenleving.

Dieren geven onvoorwaardelijke liefde en dat werkt heel goed. De dieren zijn afhankelijk van ons en samen zorgen we voor de dieren. Dat werkt van twee kanten; de kinderen leren om verantwoordelijkheid te nemen, waardoor ze zich nuttig voelen. Iedere dag is een nieuwe positieve ervaring en dat geeft zelfvertrouwen. Daarnaast heeft de natuur een rustgevende werking op mensen en dat geeft ruimte om nieuwe dingen te leren.

Wie zorgt voor wie?

Dieren zijn onbevooroordeeld en goudeerlijk. Daarom voelt communiceren met een dier voor veel kinderen een stuk veiliger. Ze leven in het nu. Van dieren kunnen we enorm veel leren.

Als kinderen ervarend leren, doen ze intense ervaringen op. Samen met de begeleider reflecteren ze op deze ervaringen. Dat leidt tot veranderingen in cognitie en gedrag op meerdere gebieden.

Soms is het bijna onmogelijk om met een kind met autisme te communiceren. Dan lukt het wel als we communiceren via de hond. We zien zelfs kinderen die bang zijn voor alle dieren. Ze beginnen met een cavia op schoot, gooien dan een balletje met de hond en staan ten slotte met de schapen in de wei.

Na een traject zien we dat kinderen en jongeren die vastgelopen zijn weer met een positief zelfbeeld en nieuwe motivatie aan de slag kunnen gaan.

Previous slide
Next slide

Onze partners

Heb je een vraag?

Laat het ons gerust weten.