Familie opstellingen

Loop je regelmatig ergens tegenaan in het leven en je weet niet hoe je dit moet oplossen? Een familieopstelling is een prachtige methode om bepaalde gevoelens en gebeurtenissen een plek te kunnen geven. 

 

De vragen waar je antwoord op kunt krijgen zijn heel uiteenlopend, denk bijvoorbeeld aan:

 • Waarom heeft mijn moeder/vader me zo behandeld?
 • Waarom heb ik strijd met broer(s) en/of zus(sen?
 • Waarom mislukken al mijn relaties?
 • Waarom voel ik mij zo ongelukkig?
 • Waarom voel ik mij altijd alleen?
 • Waarom schiet ik altijd tekort?
 • Waarom haal ik geen voldoening uit het leven of het werk dat ik doe?

 

Heel veel mensen lopen hun hele leven met zo’n vragen rond. Dat is intens vermoeiend. Afhankelijk van de situatie leidt dit tot depressies, een burn-out, verslaving, relatieproblemen, financiële problemen, schuldgevoel, suïcidale neigingen of fysieke klachten (nek/rugpijn, darmklachten, hoofdpijn etc.).

Hoe werkt een familieopstelling?

Hoe jij je leven leeft wordt deels bepaald door je familie. Je ouders, broers en zussen, grootouders, ooms en tantes en al je voorouders hebben een bepaalde energie achtergelaten dat effect heeft op jou. 

 

Door iedere familie stroomt een bepaalde energie. Dat kan zich uiten in bepaalde gevoelens en gedragingen. Die energie wordt doorgegeven van ouder op kind. Het kind reageert op die energie, doet eigen levenservaringen op en geeft die energie weer door aan zijn/haar kind. Soms is de energie dat een kind mag ontvangen in balans, maar in veel gevallen zijn er verstoringen. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verslaving, abortus, oorlog, een verstoten persoon, een sterfgeval, cultuurverschillen, een moord, ontbrekende ouders, misbruik, echtscheiding, emigratie, criminaliteit etc. Bewust of onbewust worden deze energieën doorgegeven, en iedereen reageert daar anders op. 

 

De familieopstelling gebeurt in een intieme setting op onze mooie boerderij. Er zijn twee mogelijkheden:

 • In een groep: iedere persoon is een representant in het familiesysteem. Jijzelf staat ook opgesteld. Door vragen te stellen laten we mensen bewegen in het veld en komt er inzicht in wat er speelt in dat verhaal. 
 • Een op een: we gaan aan de slag met poppetjes of papieren. Ieder poppetje staat voor een persoon in jouw familie. Jij gaat als het ware op ieder poppetje staan en kijkt welk gevoel er mee komt.

 

Een klein voorbeeld: je vader kan moeilijk zijn gevoel uitdrukken en kan dat niet weergeven. Wat doet dat met jou en hoe reageer je daarop? Misschien kan je vader niet voelen wat er aan de hand is. Je kunt je vader een heleboel vragen maar je ziet dat je vraagt naar iets waar hij niet tot in staat is.Je komt achter de reden van bepaalde gevoelens, of je hebt zelfs gevoelens overgenomen of problemen gedragen die niet van jou zijn. Door een familieopstelling krijg je inzicht in deze dynamieken. Je krijgt een ander perspectief op waarom je bepaalde dingen hebt meegemaakt en waarom je met bepaalde gevoelens loopt. Je kunt je makkelijker losmaken van die gevoelens, innerlijke rust vinden en je leven gaan leiden zoals jij dat wilt.

 

Een familieopstelling is duurzaam. Bij een systemisch probleem is het niet voldoende om alleen de symptomen op te lossen. De inzichten die je opdoet zijn je hele leven waardevol. Soms kan dit leiden tot een advies voor een bepaalde therapie waar je in eerste instantie niet aan gedacht had.

Voor wie is een familieopstelling geschikt?

Als je hele heftige dingen hebt meegemaakt in je familie heb je hier veel baat bij. Hoe ernstig het ook is; na een familieopstelling ben je in staat om jouw situatie beter te accepteren en dat geeft innerlijke rust. In het kader van zelfontwikkeling kan de familieopstelling ook veel baat hebben. Doe je elke dag wat je het liefste doet, of laat je je leiden door wat je denkt dat je moet? Dat kan te maken hebben met de overtuigingen en de energie uit je familiesysteem. Op het moment dat je dat ziet kun je dingen loslaten en een eigen leven gaan leiden. Het is een hele mooie beleving die niet altijd in woorden te omschrijven valt.Kosten

De kosten zijn €20,00. Er is volop ruimte voor maximaal 12 deelnemers. Vanuit wat er op de tafel komt, worden opstellingen gedaan. Er zijn geen vragenstellers, de vragen komen tevoorschijn in het begin van de opstelling.

AAnmelden

de eersvolgende data zijn:

 

 • 24 maart van 19:30 – 22:30
 • 7 april van 19:30 – 22:30
 • 5 mei van 19:30-22:30
 • 19 mei van 07:30-10:30
 • 2 juni van 19:30 – 22:30
 • 16 juni van 19:30-22:30
 • 7 juli van 19:30 – 22:30

 

Meld je aan

Locatie

Frombergerweg 10 Voerendaal

aan de blauewe poort aanbellen.
wij zorgen voor koffie, thee en wat lekkers voor iedereen.